logo

e-cursus voor mensen met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Over GripopBuik.nl

Voor wie is deze site bedoeld?

Als je net weet dat je Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebt dan begint vaak een zoektocht. Een zoektocht naar hoe je minder klachten krijgt. Veel mensen zeggen dat het jaren heeft geduurd voordat ze wisten wat ze aan hun PDS-klachten kunnen doen. Er is geen standaard behandeling.

Veel mensen gaan daarom online op zoek naar informatie. Maar elke dag komt er nieuwe informatie op internet over PDS. Het is lastig om te bepalen welke de goede tips zijn en welke niet.

Wat biedt GripopBuik.nl?

Wij hebben een cursus gemaakt die mensen met PDS helpt in hun zoektocht. We vinden dat het eenvoudiger moet zijn om aan goede informatie te komen. De meest voorkomende prikkels van PDS-klachten zijn opgenomen in deze online cursus. Deze prikkels zijn bekend door wetenschappelijk onderzoek.

We hebben gekozen voor een stappenplan met oplossingen waar je zelf wat aan kan doen. Je kan zelf uitzoeken of jij reageert op de bekende prikkels. De cursus geeft ook tips over hoe je met deze prikkels om kan gaan.

Het kan zijn dat je darmen niet op de meest voorkomende prikkels reageren. In de cursus zijn ook vervolgstappen opgenomen. Voor deze stappen heb je begeleiding nodig of ze kosten geld.

Wie zijn wij?

GripopBuik.nl is ontwikkeld in samenwerking met behandelaren en wetenschappelijke onderzoekers vanuit het hele land. GripopBuik wordt gefinancierd door ZonMW.

De cursus is gemaakt samen met

  • De Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
  • De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek (NFP) voor informatie over bewegen
  • Diëtiek van Maastricht Universitair Medisch Centrum Plus
  • Psychologen en wetenschappers van de Universiteit Leiden en het Universitair Medisch Centrum Groningen

We hebben de cursus opzet en de vormgeving besproken met een groep patiënten met PDS. Ze hebben de cursus ook uitgeprobeerd. Hun opmerkingen hebben deze cursus verder verbeterd.

GripopBuik is bedacht door Cynthia Elderson. Ze heeft de teksten en de films gemaakt met behulp van icons en cartoons van Freepik van www.flaticon.com en videoscribe.

De vormgeving en technische realisatie zijn in handen van Azimdezign en double-R webdevelopment. Gebruikte foto’s zijn van Shutterstock.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Wij houden ons aan de wetten over privacy van patiëntgegevens. Dat betekent dat jouw gegevens alleen door jezelf te zien zijn.

Op GripopBuiK wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Je kan bij aanmelding toestemming geven om je gegevens voor onderzoek te laten gebruiken. Je gegevens worden dan anoniem gebruikt. Onderzoekers weten dus nooit welke gegevens van jou afkomstig zijn.

Welk onderzoeken zijn er?

GripopBuik.nl en zelfzorg

In deze tijd wordt van iedereen in Nederland verwacht dat ze zelf zorgen voor hun gezondheid. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Ruim één op de drie mensen (36,4%)* in Nederland heeft moeite om zelf de juiste dingen te doen voor hun gezondheid. Vooral bij PDS is zelfzorg lastig. Artsen hebben namelijk geen standaard behandeling om klachten minder te maken. Het is vooral uitproberen wat bij jou helpt. Je hebt ook verschillende soorten kennis nodig, zoals kennis over voeding of ontspannen.

Moderne hulpmiddelen zoals deze online cursus kunnen helpen bij het zorgen voor je gezondheid. Informatie wordt uitgebreider uitgelegd met tekst of met een filmpje. Er zit een volgorde in de cursus zodat je weet waarmee je begint. Je kan zelf bepalen wanneer je de cursus doet.

We willen weten of GripopBuik iedereen met PDS net zo veel helpt bij de zelfzorg. We zijn blij als je toestemming geeft om jouw informatie anoniem te gebruiken om het voor iedereen net zo bruikbaar te maken.

*Bron: https://www.nivel.nl/nl/nieuws/ruim-%C3%A9%C3%A9n-op-de-drie-nederlanders-heeft-lage-gezondheidsvaardigheden

Fortitude

Deze cursus is ook onderdeel van een medisch-wetenschappelijk onderzoek genaamd ‘FORTITUDE’. In dit onderzoek worden 2 vormen van hypnotherapie (online hypnotherapie en hypnotherapie gegeven door een therapeut) vergeleken met deze online cursus als behandeling voor patiënten met PDS.

Wat is de cursusaanpak tijdens het onderzoek?

Je bent ingedeeld voor deze cursus als behandeling als je aan het FORTITUDE- onderzoek mee doet. In deze cursus leer je wat jouw darmen prikkelt. De behandeling duurt 12 weken. Het is de bedoeling dat je in deze 12 weken de cursus volgt.

In dit overzicht zie je wat je van week tot week doet:

Week 1:
  • Algemene informatie over PDS
Week 2:
  • Bijhouden van het eet- en beweegdagboek
Week 3 - 4:
  • Informatie over meest voorkomende prikkels
  • Je vult voor deze prikkels in hoe je eigen situatie is
Week 5 - 12:
  • Kies je doelen / maak een plan
  • Uitproberen/veranderen van prikkels voor je eigen situatie

De cursus maakt gebruik van een online PDS-coach. Die geeft in de cursus aan wat je per cursusonderdeel wanneer doet.

Contact?

Heb je vragen over het FORTITUDE-onderzoek of heb je problemen met de webapplicatie?
Neem dan contact op met de coördinerend onderzoeker drs. J.T.W. Snijkers.

e-mail: fortitude-intmed@maastrichtuniversity.nl
telefoon: 043-3882952